Narodna tradicija

Stilizacija narodnih melodija

Stilizacija je termin koji u muzici označava nove vidove korišćenja narodne melodije u drugim žanrovima,  prvenstveno u umetničkoj muzici.  Stilizacija je procvat zabeležila u 19.veku, u epohi romantizma, kada je s pojavljivanjem nacionalnih škola- započelo korišćenje narodnih melodija u umetničkoj muzici.

SelosuncestigloveceSMF

Prve stilizacije narodnih melodija uradili su kompozitori Kornelije Stanković i Stevan Stojanović Mokranjac. Oni su narodne melodije prilagodili scenskom izvođenju,namenjenom širokom krugu slušalaca … Pored obrada narodnih melodija koje su načinili kompozitori, često to čine i sami izvođači,  interpretatori narodne muzike.

images (2)

images (3)

 

Narodno stvaralaštvo

 

images (1)

Narodno stvaralaštvo u Srbiji je veoma bogato i raznovrsno, što proizilazi iz činjkenice da je naš narod vekovima živeo sa muzikom.

Pesme i igre su se prenosile  ”s kolena na koleno “, stalno se dopunjujući i bogateći u dodiru sa raznim dešavanjima kojima je bio izložen naš narod. Istorijski događaji dovode do mešanja kultura raznih naroda, pa tako i do mešanja srpskog naroda i susednih naroda. Sve to utiče na razvoj naše narodne muzike.

Raznovrsnost predstavljanajveće bogatstvo našeg narodnog stvaralaštva, što se može videti i na narodnim nošnjama iz razlićitih krajeva Srbije.

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s